LOADING

Type to search

Pădure

Pădurarul din filmarea Recorder bătut crunt de hoții de lemne! Amenințările cu moartea sunt la ordinea zilei în Moldovița

Pădurarul implicat în filmarea pentru Recorder a fost bătut crunt de hoții de lemne! Aici s-a ajuns, aceasta este Moldovița, așa arată România lor. Salut!
Sunt Tiberiu Boșutar și deocamdată am scăpat de corecție.
Deocamdată.
Haideți să vă explic mai exact tot ce s-a întâmplat. Cunoașteți că cei de la Recorder au venit în Moldovița, au filmat, au făcut un material amplu care a ajuns la zeci de mii de oameni. În imaginile lor au acceptat să apară și câțiva oameni curajoși. Oameni care nu s-au temut, oameni care vor să spună adevărul. Printre ei și subsemnatul. Alături de mine era și pădurarul Răzvan Cenușă. Documentat foarte bine și cu probe de netăgăduit, materialul a avut urmări serioase. Șeful de Ocol de la Moldovița a fost chemat la București, luat la întrebări și în cele din urmă acesta și-a dat demisia!

Pădurarul din filmarea Recorder bătut crunt de hoții de lemne!

Mutarea nu a fost una pe placul clanurilor din comună care s-au văzut deodată lipsite de omul numărul 1, de o adevărată bază a piramidei tăierilor ilegale. Și de aici, aproape evident, s-a trecut la repercusiuni. Pentru că cine deschide gura trebuie să plătească în Moldovița. Răzvan Cenușă, pădurarul din filmartea Recorder a înțeles primul ce se întâmplă. Din păcate a făcut lucrul acesta chiar pe pielea lui. A fost bătut până la sânge, umilit și amenințat cu moartea. Mai întâi de toate, hoții de lemn au încercat să-l lase fără job ca să-l învețe minte. Când au văzut că nu le merge, aceștia au trecut la corecții fizice.

Pădurarul Cenușă a sunat la 112 pentru că a descoperit că i s-a falsificat semnătura în mai multe documente, cel mai probabil pentru a se putea acoperi eventuale nereguli privind tăierile ilegale de pădure. La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au ridicat mai multe carnete de inventariere a arborilor destinaţi recoltării, în care semnătura pădurarului Răzvan Cenușă era falsificată.

Așa arată Rpzvan Cenușă după corecția aplicată de hoții de lemne. Sursa foto – personală

Amenințările cu moartea sunt la ordinea zilei în Moldovița

„Eu am avut niște controale în care șeful meu de district a făcut un raport fără mine, deci fără știrea mea, a făcut un raport în dimineața în care trebuia să vină controlul. Cu o seară înainte eu i-am spus că în parcela respectivă este ceva suspect, e umblat pe la mărci, ceva se întâmplă. Nu mi-a zis nimic atunci. A doua zi dimineață, m-a sunat să vin la ocol. Când am venit la ocol, acolo erau veniți domni de la Direcția Silvică Suceava, domnul inspector șef de la Garda Forestieră, iar domnul Tulbure mi-a spus: Uite care e treaba domnul pădurar, domnul șef de district a făcut un raport în care spune că ați marcat niște arbori și ați luat bani de la agenții economici respectivi. Am rămas pur și simplu tablou. Nici nu îmi venea să cred. Am întrebat dacă eu am ciocan, am spus că nu sunt inginer, nu am delegați, nu am nici o autoritate asupra unui ciocan. Și mi-au spus că trebuie să îmi dau demisia ca să stingem tot. Am zis nu, mergem în teren, nu am ce să ascund. Eu am sute de rapoarte făcute în care nu s-a luat nicio măsură, deci nu m-a ajutat nimeni”, a spus pădurarul Răzvan Cenușă de la Ocolul Silvic Moldovița.

Răzvan Cenușă, bătut și amenințat cu moartea de hoții de lemne. Sursa foto – personală

Pentru că nu a fost de acord să își dea demisia și pentru că a avut curajul să vorbească în filmarea celor de la Recorder, Răzvan Cenușă a suportat consecințele. Supărați că nu au putut să scape de pădurarul care a spus ce se întâmplă în Moldovița, hoții de lemn au trecut la corecții fizice. L-au bătut pe pădurar pentru că a avut demnitatea să vorbească, să își iubească și să își respecte meseria. Mai mult de atât i-au transmis că dacă nu se oprește atunci va avea soarta celorlalți pădurari care au ajuns acasă într-un sicriu. „M-a bătut pentru că din cauza mea a plecat Zlei și din cauza mea sunt controale în pădure. A zis că nu se lasă până nu mă omoară”, mi-a zis Răzvan Cenușă.
Evident, acesta se teme să facă acum plângere.
E normal.
Cine îl apără?
Unde sunt autoritățile?
Probabil prietene la cataramă chiar cu agresorii.
Așa e în Moldovița, asta se întâmplă în România!
Așa dispar pădurile, oameni buni. Și cine se împotrivește dispare și el

UPDATE / Pădurarul Răzvan Cenușă a acceptat în cele din urmă să depună plângere la Poliție. În speranța că oamenii legii își vor face treaba. Între timp, Răzvan a mers de urgență la spital pentru că nu se simte bine.

Așa arată mașina lui Răzvan Cenușă după conflictul cu hoții de lemne. Pădurarul a reușit să se adăpostească de furia acestora în autoturism. Sursa foto – personală
Tags: